Hvis du er en ivrig læser af min blog, har du helt sikkert hørt om ordet bæreolie før. Normalt skøjter jeg let henover ordet ved at forklare, at det er en vegetabilsk olie, du kan bruge til at spæde de æteriske olier op med, hvis de enten skal strække lidt længere eller måske er for skrappe til huden. I dag har jeg så tænkt mig at fortælle lidt mere om nogle af de bæreolier, du kan overveje at bruge. Jeg kan godt lide at gøre tingene simpelt, så derfor bruger jeg altid V-6 fra Young Living, som er en blanding af syv forskellige bæreolier, så jeg får lidt af det hele - og nej, jeg ved ikke hvorfor produktet bliver kaldt V-6, når der er anvendt syv olier.
En bæreolie er en vegetabilsk olie som typisk er udvundet fra frøene eller kernen af blandt andet oliven, mandler, kokos og vindruer. Sørg for altid at vælge en koldpresset variant, så du er sikker på at der ikke har været anvendt kemiske substanser til at udvinde olien. I princippet kan du også sagtens bruge en rapsolie, men den er måske lige fedtet nok til at føles behagelig mod huden. En bæreolie er altid flydende, så du skal ikke bruge andre fedtstoffer såsom smør eller margarine. En bæreolie fordamper ikke på samme måde som en æterisk olie, hvilket gør bæreolien til en god ven som sørger for at holde lidt på de æteriske olier uden at ændre på de terapeutiske kvaliteter. Bæreolien er også med til at gøre den æteriske olie mindre skrap på din hud. En bæreolie er dog ikke bare en bæreolie - hver enkelt olie har sine egne kvalieteter i form af konsistens, aroma, holdbarhed og optagelsestid i huden. Du kan sagtens mikse flere bæreolier og skabe den helt rigtige olie til dit behov. Nedenfor kan du finde en kort beskrivelse af de mest populære bæreolier.
Vindruekerneolie har en let og tynd konsistens og er derfor god til massage. Den efterlader en let, skinnende film over huden som dog er meget fugtende. Olien har en relativ kort holdbarhed på omkring seks måneder og er god til at tone og udglatte huden - specielt normal og fedtet hud, hvorfor den er god til ansigtspleje og kropsblandinger i en roll-on flaske. Mange vindruekerneolier er udvundet ved hjælp af kemikalier, så kig nøje efter indforholdstegnelsen og sørg for at olien er koldpresset.
Mandelolie har en svag, sødmeagtig nøddeduft og er en smule tykkere end vindruekerneolien. Trods det absorberes olien hurtigt af huden og efterlader den med blot et hint af en fedtet overflade. Olien er rig på E-vitaminer og derfor fantastisk i din hudpleje uanset om vi taler om normal, tør, irriteret, fedtet eller aldret hud. Den fugter rigtig godt og kan sagtens bruge som en god balsam til dit hår. Mandelolie kan med fordel bruges som en all-round bæreolie.
Jojobaolie har også en let nøddeagtig aroma og er nok den bæreolie som nemmest absorberes af huden, da olien minder en del om kroppens naturlige olier. Den er især god til tør hud, babyer og sart hud og har en lang holdbarhed på mindst et år.
Fraktioneret kokosolie er den kokosolie som altid er flydende ved stuetemperatur. Den dufter ikke rigtig af noget, har en lang holdbarhed, er ikke fedtet på huden og absorberes relativt nemt så huden efterlades fugtet og nærmest silkeblød - virker dog bedst på normal hud. Olien har et højt indhold af fedtsyrer.
Olivenolie er mest populær for at være nemt at få fat på og have ved hånden. Den har en meget tyk konsistens og efterlader dermed huden fedtet, hvilket dog kan være en fordel ved tør hud. Den har en forholdsvis stærk aroma og har en holdbarhed på cirka 6 måneder. Mange fravælger olivenolie som bæreolie på grund af den tykke konsistens og stærke aroma.
Udover de flydende bæreolier findes der også olier og smør i fast form, så jeg vil også kort komme ind på tre af disse. De faste hjælpere bliver dog mere brugt til at lave skønhedsprodukter såsom cremer, deodoranter eller læbepomader.
Kokosolie er i fast form ved stuetemperatur, har den karakteriske kokosduft og er fuldstændig hvid. Den er meget fugtgivende, men efterlader også en fedtet overflade på din hud. På grund af de store molekyler i kokosolien kan den blokere din porer og dermed have svært ved at trænge ind. Den har dog en lang holdbarhed og bliver som regel brugt ved at smelte olien og blande den med andre ingredienser, inden den piskes op.
Kakaosmør er også fast og nærmest umulig at arbejde med ved stuetemperatur. Så den skal gerne smeltes og blandes med andre bæreolier. Den har en meget lang holdbarhed og kan forlænge holdbarheden af dit slutprodukt hvis du mikser det med andre ingredienser. Derudover har den en fin effekt på din hud og elasticiteten og har en skøn, sød chokoladeduft.
Sheasmør har en nøddeagtig duft og er meget fugtgivende til både hud og hår, men efterlader dog en voksagtig følelse. Denne hinde er dog med til at holde på kroppens naturlige olier og giver dermed en let beskyttelse mod solen - vi taler dog kun en faktor 2. Den er også i fast form ved stuetemperatur og bruges primært til at lave dine egne cremer, læbepomader, hårbalsam eller sæbe.
Jeg håber, at det gjorde dig lidt klogere på dine bæreolier? Der findes naturligvis flere, så du kan sagtens søge videre på emnet og finde frem til lige nøjagtig din favorit. Som sagt vælger jeg at bruge V-6, for så får jeg lidt af det hele og jeg skal ikke ud at købe en masse forskellige olier og selv blande sammen.