FotosensitivVi har allerede i år set nogle høje UV-tal, hvor solcreme har været nødvendigt. Som oliebruger skal du huske at være opmærksom på andet end blot solcreme - nogle af olierne er nemlig fotosensitive.

- og hvad betyder fotosensivitet så? Det betyder, at nogle af olierne indeholder et naturligt stof kaldet furanocoumariner som øger vores følsomhed overfor UV-stråler. Så din hud vil hurtigere blive brændt eller give pigmentforandringer, hvis ikke du husker at beskytte dig. Det gælder kun, hvis du opholder dig i direkte sol eller solarie, så du kan sagtens bruge olierne inde under dit tøj. Hvis du indtager plusolierne, er der heller intet at være bekymret over - det gælder kun, hvis du putter olien direkte på huden. Jo mere olie du bruger, jo mere overfølsom risikerer du at blive, men blot ved at spæde olien op mindsker du også effekten af furanocoumariner. Så jeg tør for eksempel godt komme bergamotte i min ansigtsserum, som er blandet sammen med andre ikke-fotosensitive olier. Tilsammen vurderer jeg, at jeg i mit slutprodukt har så lidt bergamotte i min blanding som samtidig bliver fordelt ud i hele mit ansigt og ikke blot på et enkelt punkt, at jeg med ro i sindet kan bevæge mig udenfor uden at skulle bekymre mig. Det sagt vil jeg dog ikke bruge denne serum, hvis jeg kort tid efter har tænkt mig decideret at solbade. 

Hvad er det så for nogle olier, som er fotosensitive? Alle citrusolier er fotosensitive, og det gælder derfor også de olieblandinger, som indeholder mange citrusolier såsom Citrus Fresh, Peace & Calming, Stress Away, Gentle Baby, Joy og Slique Essence. Denne liste er ikke komplet, og der findes også enkelte andre olier såsom dild og ingefær, hvor du skal passe på. Du kan altid se på din flaske, om du skal passe på solen. Der er lidt delte meninger, hvor længe du skal vente med at opholde dig i solen, når du har påført en olie. Her vil jeg altid rådføre mig med informationen på min flaske og min egen sunde fornuft - 12-24 timer er dog normen. Skulle du få en reaktion, kan du med fordel skylle efter med koldt vand tilsæt lidt mild sæbe for at få vasket alle resterne af olien væk. 

Så kort opsummeret skal du være opmærksom på følgende - så er du i hvert fald ret godt med:

  • Citrusolier og blandinger med disse olier er fotosensitive
  • Påfør gerne olierne om aftenen, så du kan bruge dine 12 timers karantæne i mørket
  • Dæk dig til med tøj, hvis du har påført en olie på et soleksponeret område
  • Følg instrukserne på etiketten

Jeg har nu i 2½ år brugt disse olier og er meget glad for både citrusolier og Stress Away. Selvfølgelig har jeg tænkt over brugen af disse, men jeg har aldrig fået en uønsket reaktion. Jeg har hørt nogle historier fra andre, men vil blot sige at med almindelig sund fornuft skal du ikke frygte disse olier. Selv uden at bruge olier skal du jo stadig passe på solen og dig selv. 

You have no rights to post comments