CedertræJeg synes faktisk, at cedertræ er en ret undervurderet olie. Jeg hører ikke om mange, der bruger den trods de mange anvendelsesmuligheder og ikke mindst den meget gode pris. Så nu vil jeg fortælle lidt om cedertræ, og hvorfor du bør overveje at forkæle dig selv med denne olie.

Cedertræ er ikke uden grund det mest omtalte træ i biblen, idet træet symboliserer både beskyttelse, visdom og overflod. Du kan med fordel bruge olien i din hudpleje - både til problemhud og midlertidigt opståede udfordringer. Slappe muskler og hud siger ikke nej tak til en omgang og det samme gælder dine organer. Spirituelt er olien også en god ven såvel som i din søvnrutine. Senere i dette indlæg kommer jeg med mere konkrete anvendelsesmulighder, men først lidt mere generel info. 

Olien bliver udvundet fra træerne via dampdestillering, efter at træerne er blevet hakket til flis. Olien indeholder et af de højeste antal af sesquiterpener (naturligt forekommet kulstofforbindelse), som har en meget effektiv virkning på vores limbiske system i hjernen (styrer blandt andet vores hukommelse, følelser og instinkter). Så olien går rent ind i vores følelsesregister og hjælper med at få sindet til at slappe af, men samtidigt forblive forbundet med universet og jorden. Ordet ceder stammer fra det arabiske ord kedron, som betyder kraft - ikke som i stærk mand, men mere som fokuseret, afklaret og sikker. Som sagt er det en beroligende olie, som kan hjælpe mod nervøse trækninger, angst og stress og i stedet efterlade dig med et større overskud og fokus på det vigtige i livet. 

Selv bruger jeg primært olien i min hudpleje, i min søvnrutine sammen med lavendel og til meditative og spirituelle formål. Der findes dog mange flere anvendelsesmuligheder, og dem vil jeg komme ind på nu.

 • Hvis du døjer med tør hud, både i det små og det store, kan du prøve at tilføje 5-15 dråber af olien i din creme eller måske smøre olien direkte på den tørre hud. Du kan også tilsætte 5-10 dråber i dit karbad. 
 • Til en tør hovedbund vil jeg blande 2 dråber olie med lidt vegetabilsk olie og så massere det godt ned i hovedbunden og lade det sidde i mindst 30 minutter. Hvis det mere er mængden eller tykkelsen af hår på hovedbunden, du bekymrer dig om, så prøv at lave en blanding med cedertræ, rosmarin og lavendel og bland det enten i din shampoo eller igen sammen med lidt vegetabilsk olie og masser det godt rundt i hovedbunden, inden du 30 minutter efter vasker det ud. 
 • Har du fået et sår eller en skramme, kan du komme en dråbe olie derpå for at rense såret og styrke dit immunsystem omkring det påvirket område.
 • På grund af den beroligende effekt kan du måske dæmpe spasmer eller spjættende kropsdele med at falde til ro ved både at inhalere olien fra flasken, smøre lidt olien på stedet og 2 dråber under hver fod. Du kan også her vælge at komme 5-10 dråber i et karbad.
 • Cedertræ har en varm, træagtig duft som sagtens kan benyttes som en parfume eller i hvert fald som en bundnote. Den beroligende effekt fra olien kan hjælpe dig med at sætte tingene lidt i perspektiv og vil have en langvarig effekt på dit humør og fremtoning. 
 • Olien har en opstrammende effekt og kan derfor bruges til slappe muskler eller lidt løs hud for at få huden til at virke spændstig og ung. Samme effekt har musklerne i dit tarmsystem godt af, så du får en sund fordøjelse.
 • Denne olie er en smule vanddrivende og vil derfor øge dit behov for at urinere og dermed komme af med mange af kroppens affaldsstoffer. Bare smør to dråber over din blære og dine nyrer for at sætte gang i systemet.
 • I følge en undersøgelse omkring ADHD sørgede cedertræsolien for en stigning på 65% af fokuseringsgraden blandt børn, der tre gange dagligt inhalerede olien direkte fra flasken. 
 • Ved forkølelse og hoste kan du med fordel smøre to dråber på dit bryst for at lette vejrtrækningen og fjerne tudser i halsen.
 • Insekter er ikke så glade for duften af cedertræ, så du kan lave din egen insektspray ved at blande olie og vand sammen i en sprayflaske, der kan bruges både inde og ude, på dig selv og dit tøj. 
 • Grunden til at olien bliver brugt i en sund søvnrutine er oliens egenskab til at øge niveauet af melatonin i kroppen, der blandt andet fungerer som et af vores søvnhormoner. Bare sørg for at inhalere olien før sengetid eller lav en spray til sengetøjet, hvor du måske også har lavendel i. 

Som du kan se, er cedertræ bestemt en god ven. Duftmæssigt minder den lidt om en fugtig skovbund, og jeg har intet imod duften, men det er måske ikke en duft, jeg føler et stort behov for at dufte af. Cedertræ blev brugt i balsameringen af de døde i det antikke Egypten, og det kan du sagtens fornemme ud fra duften. Der er bare så mange gode årsager til at bruge olien, at duften i dette tilfælde ikke spiller ind for mig. Dog bruger jeg den primært om aftenen, så på den måde behøver jeg ikke spekulere så meget i at dufte af mumie... 

You have no rights to post comments