- det spørgsmål er jeg tit blevet stillet? Jeg stillede det selv, da jeg første gang blev introduceret til olierne fra Young Living. Det er i grunden ikke så underligt endda, for de fleste kender naturligt nok primært til duftolier, idet 98% af alle æteriske olier netop er duftolier. Young Livings olier hører til blandt de sidste 2% af olieindustrien, hvor der ikke kun er tale om helt rene olier, men samtidigt så potente olier med alle plantens molekyler, så vi tillader os at kalde dem terapeutiske olier.
Lovgivningen hjælper heller ikke på denne forvirring, for så længe en æterisk olie indeholder ren olie i slutproduktet, så må producenten skrive 100% ren æterisk olie på varedeklarationen - og her er det fuldstændig lige meget om den mængde ren olie så er 5% eller 100% i slutproduktet. Dette var ny viden for mig, og den dag i dag føler jeg mig faktisk snydt. Det er ikke en gang et lovkrav, at producenten skal opgive alle sine ingredienser, men hvis du kun har for eksempel 40% ren olie i dit slutprodukt, hvad består de sidste 60% så af? Et godt bud vil være alkohol, kemiske substanser og syntetiske stoffer. Så tror da pokker at så mange producenter skriver, at du skal fortynde som en gal, aldrig indånde olierne, slet ikke puttes på huden og på absolut intet tidspunkt vove at putte i munden. Jeg har sågar fundet olier som sælges som pebermynte, men rent faktisk består af agermynte. Så det er virkelig en jungle med hensyn til æteriske olier, men brug din sunde fornuft - og føles det for godt til at være sandt, så er der nok noget om det.
Young Livings olier er "The Real Deal", og kvalitet koster folkens. Det sagt så er olierne faktisk slet ikke så dyre, som du måske går rundt og tror. Jovist, de koster i anskaffelse, men det samme gør dine rengøringsprodukter, dine kosttilskud, din hudpleje og din håndkøbsmedicin. Hvis nu vi reelt kigger på, hvad du får ud af hver enkelt flaske i stedet for at fokusere på selve anskaffelsesprisen, forventer du så at blive overrasket?
Lad os tage pebermynteolien som første eksempel. Den koster ca. 180 kr. for 15 ml, hvilket svarer til cirka 300 dråber, så vi har en dråbepris på 60 ører. Hvis du døjer med en hovedpine, vil typisk en eller måske to dråber kunne lindre din hovedpine - så altså 0,60 - 1,20 kr. for at lindre en hovedpine. Det er vist en meget fair pris, for hvad plejer du at give for smertestillende og ikke mindst hvad indeholder disse tabletter så?
Citronolien koster ca. 92 kr. for 15 ml - det giver en dråbepris på 31 ører. Jeg har lige anvendt en dråbe citronolie hver aften på en ligtorn. Det tog mig cirka 10 dage at komme af med ligtornen, så det må blive 3,10 kr. for denne bedrift. Vi kan også vende den om, for i en flaske på 15 ml er der anvendt 75 økologiske citroner, så det vil sige at fire dråber olie svarer til en citron. Hvor plejer du at købe økologiske citroner for 1,24 kr. pr. stk?
Sidste eksempel går på Purification. Den koster ca. 157 kr. for 15 ml, hvilket giver en dråbepris på 52 ører. Jeg er rigtig glad for at bruge Purification sammen med vand i en stor sprayflaske til at fjerne uønskede lugte både på badeværelset, i køkkenet og sågar i mine træningssko. Jeg bruger en sprayflaske på 350 ml og bruger 40 dråber olie pr. opfyldning. Rent faktisk bruger jeg 20 dråber Purification og 20 dråber citron, så et færdigt mix på 350 ml koster mig 16,60 kr. plus lidt vand. Skulle du ud at købe en Air Wick spray indeholdende blandt andet ethanol, sodium tetraborate decahydrate, benzisothiazolinone og sodium hydroxide foruden den syntestiske duft af lavendel og kamille skal du af med 27 kr. for 240 ml. Skal vi omregne det til 350 ml, så vil prisen være ca. 39 kr. Selv hvis du kører over grænsen og køber en dåse i Fleggard, vil den omregnet pris på 19 kr. for 350 ml være højere end min spray. Så hvorfor ikke spare både penge og kemikalier?
Det her er bare tre eksempler, men tendensen er den samme for alle olier. Jeg er fuldt ud med på, at pengene selvfølgelig skal være der fra starten for at kunne købe olierne - vi kan jo ikke nøjes med at købe 25 dråber her og 15 dråber der. I sidste ende er det et spørgsmål om prioritering ligesom med alt andet i livet. Hvis du virkelig ønsker en mere kemikaliefri hverdag, så er jeg sikker på, at du nok skal finde pengene. Først og fremmest sparer du penge ved at undvære andre varer, som olierne erstatter. Måske kan du for en stund undvære et par café besøg med veninderne, I kan jo hygge derhjemme i stedet for. Hjemmelavet mad er altid billigere og som regel også meget sundere end take away, og ville verden mon bryde sammen, hvis du en måned ikke fik et nyt sæt tøj?
Jeg håber, at jeg fik besvaret spørgsmålet. Olierne koster simpelthen det mere, fordi de ganske enkelt er de bedste på markedet rent kvalitetsmæssigt. De tåler ingen sammenligning med duftolier købt i Matas eller i en helsekostbutik. Når vi så dykker lidt ned i priserne, så er de måske ikke så dyre endda som de ovenstående eksempler også har vist. Som altid er jeg til rådighed, hvis du har behov for yderligere info eller ønsker at dufte og lege med olierne. Kig under kontakt for måder at fange mig på.